Verspreiding van de boeken via de vzw Luisterpuntbibliotheek

Jarenlang werden de boeken niet digitaal maar analoog opgenomen. Dit betekent dat er gewerkt werd met banden en cassetten. Deze opnames werden dan gekopieerd door de VKBB (Vlaamse Klank- en Braillebibliotheek), die ze toevoegde aan het aanbod van luisterboeken dat zij ter beschikking stelde.

Sinds 1 januari 2006 worden alle boeken digitaal opgenomen en verwerkt via de Daisy-standaard (zie het tabblad 'Daisy'). De vzw Luisterpunt (of Luisterpuntbibliotheek) staat in voor de verdeling van de cd’s. Mensen met leesproblemen kunnen zich gratis lid maken, en via de post luisterboeken ontlenen.

Luisterpunt is in 2008 ontstaan door de fusie van de bestaande bibliotheken voor luisterboeken en brailleboeken. Het is een openbare bibliotheek (met steun van de Vlaamse overheid), die in Vlaanderen en Brussel luister- en brailleboeken aanbiedt voor ‘personen met een leesbeperking’. Dit zijn niet alleen blinden en slechtzienden maar ook personen met dyslexie, afasiepatiënten en personen die door een fysieke beperking (vb. MS, reuma) moeilijk gewone boeken kunnen lezen.

Om de bijzondere doelgroep van leesbeperkte personen optimaal te bereiken, werkt Luisterpunt als verzendbibliotheek. Dit wil zeggen dat ze hun lezers de gewenste cd’s of brailleboeken gratis thuis opsturen in een aangepaste verpakking. De lezer stuurt hen de cd’s of brailleboeken nadien in dezelfde verpakking terug. Frankeren hoeft niet. (Bij Luisterpunt is alles gratis: zowel lid worden als boeken ontvangen en terugsturen.)

De collectie van Luisterpunt telt ondertussen bijna 20.000 Daisy-boeken en 8.000 brailleboeken. Elk jaar komen er ongeveer 1.000 titels bij, dankzij een paar honderd vrijwilligers die op 10 locaties in Vlaanderen en Brussel met vaste regelmaat boeken komen inlezen. Een van die locaties is Kortrijk, meer bepaald de opnamestudio van de vzw Studio Bloema. Daar werken momenteel ruim 20 inlezers en 7 technici als onbezoldigde vrijwilligers.

Je kan lid worden van Luisterpunt via de website http://mijn.luisterpuntbibliotheek.be/. Je moet daar een elektronisch formulier invullen waarin je op eer verklaart een persoon met leesbeperking te zijn, en dan krijg je een ‘lenersnummer’. Met dit nummer kan je inloggen in de Luisterpuntbibliotheek en Daisy-luisterboeken of brailleboeken ontlenen.

Hoe ontleen je een Daisy-boek uit de Luisterpuntbibliotheek?

Stap 1: Je kan het aanbod van Daisy- en brailleboeken bekijken op de website http://daisybraille.bibliotheek.be/. In deze catalogus kan je boeken zoeken op basis van de titel, de auteur, het onderwerp, het boeknummer of al deze criteria samen. Zoeken is eenvoudig: Tik een of meerdere woorden in het zoekvakje boven in het scherm en klik op de knop ‘ZOEK’.

Stap 2: Als je een Daisy-boek gezocht en gevonden heb kan je het op 2 manieren bij de Luisterpuntbibliotheek ontlenen (als je je eerst lid hebt gemaakt via www.luisterpuntbibliotheek.be). De eerste manier is via de link ‘Daisy exemplaar aanvragen’: klik op deze link en je krijgt het aanmeldingsscherm van Luisterpunt. Hier kan je inloggen. Je moet daarbij je lenersnummer en je geboortedatum opgeven. De tweede manier is door te klikken op het resultaat van het zoeken. Bijvoorbeeld: als je ‘op titel zoeken’ hebt aangestipt, dan is het resultaat van het zoeken de titel van het boek (in het blauw). Door op die titel te klikken krijg je meer uitleg over het boek, waaronder de link ‘Daisy exemplaar aanvragen’. Bij het klikken op deze link krijg je opnieuw het aanmeldingsscherm van Luisterpunt.

Nuttige links en adressen

Je kan Luisterpunt telefonisch bereiken op 070 246 070 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..    

Meer informatie over de bibliotheekwerking vindt u op www.luisterpuntbibliotheek.be. De boeken die de laatste 3 maanden aan de collectie zijn toegevoegd, vind je terug bij de Aanwinsten.

Voor meer informatie over Luisterpunt kunt u ook terecht bij bibliothecaris Ann Voet:
tel. 02 423 04 14 of
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

http://zoeken.bibliotheek.be biedt een catalogus van alle boeken, cd’s, dvd’s enz. die beschikbaar zijn in alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Deze catalogus bevat ook de collectie Daisy- en brailleboeken van de Luisterpuntbibliotheek en links om een boek te ontlenen.

Let op: je mag geen ‘www.’ typen voor de naam ‘zoeken.bibliotheek.be’!

www.bibliotheek.be: de toegangspoort tot de openbare bibliotheken van Vlaanderen en Brussel.